Lubisz naturę, zioła i gotowanie? Chcesz się dowiedzieć, co rośnie dzikiego (i pysznego) w naszej najbliższej okolicy? Zapraszamy na warsztaty dzikiej ekokuchni! Razem z zielarką i pasjonatką etnobotaniki nauczysz się rozpoznawać jadalne rośliny, które spotykasz na co dzień… i ugotujesz z nich coś wyjątkowego!
Podczas warsztatów:
• przygotujemy dania z pędów chmielu, pokrzywy i bluszczyku kurdybanka
• skosztujemy masła z czosnaczkiem 🧈 i lemoniady z dzikich kwiatów
• poznasz mnóstwo przydatnej wiedzy na temat lokalnych roślin użytkowych, zielarskich i jadalnych
Warsztat poprowadzi Sara Grolewska-Szymczak – kulturoznawczyni, dyplomowana zielarka, animatorka kultury, kuratorka, edukatorka i założycielka Stowarzyszenia Dziewczyny w Naturze. Specjalizuje się w etnobotanice, dzikiej kuchni i ekofeminizmie.
Na warsztat obowiązują zapisy pod adresem e-mail: anna.wronska@skeuropa.pl . Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Data: 17 maja, g. 11:00-12:30
Miejsce wydarzenia: Ziemia Wspólna, ul. Wspólna 40
Projekt: ZIEMIA WSPÓLNA 6R